Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τα παιδικά χαμόγελα.... η ελπίδα του αύριο...

Σεπτέμβριος...... Η επιστροφή στην καθημερινότητα, για όσους είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, είναι κάπως... οδυνηρή.... Σιγά-σιγά όμως όλοι μπαίνουν σε πρόγραμμα... Και κάπου εκεί... που τρέχεις να προλάβεις, περνάς έξω από ένα σχολείο. Στέκεσαι για λίγο και κοιτάς...Φωνές, ζωντάνια, ενέργεια και.... χαμογελάς. Ίσως αναπολείς τα δικά σου ανέμελα παιδικά χρόνια... όμως τώρα .... κάτι έχει αλλάξει....
Κάτι έχει αλλάξει......
Αν μπεις στη διαδικασία να παρατηρήσεις τη γεμάτη παιδιά αυλή του σχολείου θα το δεις.... Σε κάποιες γωνίες κάποια παιδιά είναι μόνα.... και συνεχίζουν να είναι μόνα.... Γιατί???? Μπορείς να βοηθήσεις....
Κάποιες δυσκολίες του παιδιού.... είτε μαθησιακές, είτε κοινωνικές, είτε κινητικές, είτε ακοής, είτε νοητικές, είτε... οποιασδήποτε διαφορετικότητας τα "αναγκάζουν" να είναι μόνα.... Τα "αναγκάζουν" να περνάνε τις πιο βασανιστικές ώρες της ζωής τους στο σχολικό περιβάλλον... Τα "αναγκάζουν".... ποιος??? 
Ποιος???? 
Μην αναρωτιέσαι..... Τα "αναγκάζουν" εσύ κι εγώ. Κάνε κάτι να βοηθήσεις....
Γιατί ένα παιδί με υψηλή νοημοσύνη ή με χαμηλή νοημοσύνη, με κινητικά προβλήματα, γενικά... με κάποια διαφορετικότητα... να μην μπορεί να είναι ευτυχισμένο στο σχολικό περιβάλλον? Γιατί οι πρώτες του εμπειρίες από το πρώτο περιβάλλον που εντάσσεται, μετά από το οικογενειακό του, να είναι οδυνηρές??????
ΓΙΑΤΙ???
Γιατί.... επιτρέπουμε στο σχολείο να δημιουργείται ρατσισμός.... Ο ρατσισμός όμως δημιουργείται με τα χρόνια... από τις αντιλήψεις και τις ιδέες των μεγαλύτερων... Άρα.....? Άρα, φταίμε εμείς... οι μεγαλύτεροι.
ΜΙΛΑ...
Μίλα στα παιδιά σου, βοήθησέ τα να αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε διαφορετικότητα ως φυσιολογική...
Μίλα στους δασκάλους, είναι οι αρωγοί της οποιαδήποτε άποψης και θέσης δημιουργείται στο σύνολο των παιδιών που έχουν στην τάξη τους.
Μίλα για τους τρόπους διδασκαλίας... δεν είναι μόνο ένας......
Μίλα στον εαυτό σου.... και σκέψου....
Γιατί δεν θεωρείς φυσιολογικό ότι λειτουργεί με άλλο τρόπο από αυτό που έχεις μάθει? Ποιος σου λέει ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι περισσότεροι είναι ο σωστός? Ποιος σου είπε ότι η διαφορετικότητα δεν είναι αυτή που θα καταφέρει να αλλάξει θετικά την κοινωνία μας?
Ποιος μας δίνει το δικαίωμα να σταματάμε το χαμόγελο έστω και σε ένα μόνο παιδί????

Γιατί δε δίνουμε την ευκαιρία στη διαφορετικότητα να "πάρει τα ηνία"?
Κι αν νιώθεις πως το θέμα δε σε αφορά..... τότε... μην παραπονιέσαι για την κοινωνία που ζεις... δε θα αλλάξει ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: